Celem artykułu jest ustalenie, jak spożycie oraz ceny jedzenia i napojów niealkoholowych wpływają na wydatki na osobę ponoszone przez polskie gospodarstwa domowe różnych rozmiarów. Wyniki przeprowadzonego badania nasuwają wniosek, że najwyższe wydatki na pewne kategorie asortymentowe na osobę przypadają na jednoosobowe gospodarstwa domowe, a większa liczba członków gospodarstwa domowego ma wpływ nie tylko na zmniejszenie spożycia i jej wartości na osobę, lecz także na zmniejszenie ceny. Zmniejszająca się konsumpcja na osobę przy większej liczbie członków gospodarstwa domowego jest kształtowana przez zmniejszającą się konsumpcję na osobę; znaczenie zmniejszającej się ceny jest dużo mniej istotne. Niemniej znaczenie niższej ceny dla spadku konsumpcji per capita rośnie wraz z wielkością gospodarstwa domowego.
wydatki gospodarstw domowych, żywność, napoje bezalkoholowe, wielkość spożycia
Bednarski L., Borowiecki R., Duraj J., Kurtys E., Waśniewski T., Wersty B. (1998), Analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu
Budżety gospodarstw domowych w 2012 r. (2013), GUS
Gabrusewicz W. (2007), Podstawy analizy finansowej, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa
Gołębiowski G., Tłaczała A. (2009), Analiza finansowa w teorii i w praktyce, Difin, Warszawa
Kaszubowski J. (2004), Wykorzystanie analizy ekonomicznej w zarządzaniu przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania w Gdańsku, Gdańsk
Nahotko S. (1998), Analiza i decyzje finansowe w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo TNOiK, Bydgoszcz
Żwirbla A. (2001), Metody badawcze analizy ekonomicznej. Studium metodologiczne, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Humanistyczno-Ekonomicznej we Włocławku, Włocławek
Żwirbla A. (2007), Rozwój metod ilościowych analizy ekonomicznej, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń