Autor analizuje spożycie żywności na podstawie badań gospodarstw domowych, przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny. W artykule przedstawiono metodę badawczą i analizę spożycia produktów żywnościowych w grupach społeczno-ekonomicznych. Pozwoliło to na wyróżnienie dwóch charakterystycznych wzorców konsumpcji żywności: miejskich i wiejskich. Oba modele znacznie odbiegają od zasad prawidłowego żywienia. Wnioski wskazują na konieczność edukacji społeczeństwa w zakresie prawidłowego żywienia oraz popularyzacji bardziej racjonalnie zbilansowanej diety i zdrowych nawyków żywieniowych. Wymagania zdrowotne dotyczące jakości pożywienia i wartości odżywczych powinny być przestrzegane zarówno przez konsumentów, jak i przez producentów żywności.
konsumpcja gospodarstw domowych, konsumpcja żywności, struktura konsumpcji żywności, artykuły spożywcze, analiza skupień
Budżety gospodarstw domowych w 2008 r. (2009), GUS, Warszawa
Frenkiel I. (2003), Ludność, zatrudnienie i bezrobocie na wsi. Dekada przemian, IRWiR PAN, Warszawa
Grabiński T. (1992), Metody taksonometrii, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków
Gronowska-Senger A. (1998), Ocena wyżywienia, [w:] Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (red. J. Gawęckiego, L. Hryniewieckiego), PWN, Warszawa
Kolonko J. (1980), Analiza dyskryminacyjna i jej zastosowania w ekonomii, PWN, Warszawa
Marek T. (1989), Analiza skupień w badaniach empirycznych. Metody SAHN, PWN, Warszawa
Nowak E. (1984), Problemy doboru zmiennych do modelu ekonometrycznego, PWN, Warszawa
Ward J. H. (1963), Hierarchical grouping to optimize an objective function, „Journal of the American Statistical Association”, No. 58