Mariola Kwasek
ARTYKUŁ

(Polski) PDF

STRESZCZENIE

Autor analizuje spożycie żywności na podstawie badań gospodarstw domowych, przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny. W artykule przedstawiono metodę badawczą i analizę spożycia produktów żywnościowych w grupach społeczno-ekonomicznych. Pozwoliło to na wyróżnienie dwóch charakterystycznych wzorców konsumpcji żywności: miejskich i wiejskich. Oba modele znacznie odbiegają od zasad prawidłowego żywienia. Wnioski wskazują na konieczność edukacji społeczeństwa w zakresie prawidłowego żywienia oraz popularyzacji bardziej racjonalnie zbilansowanej diety i zdrowych nawyków żywieniowych. Wymagania zdrowotne dotyczące jakości pożywienia i wartości odżywczych powinny być przestrzegane zarówno przez konsumentów, jak i przez producentów żywności.

SŁOWA KLUCZOWE

konsumpcja gospodarstw domowych, konsumpcja żywności, struktura konsumpcji żywności, artykuły spożywcze, analiza skupień

BIBLIOGRAFIA

Budżety gospodarstw domowych w 2008 r. (2009), GUS, Warszawa

Frenkiel I. (2003), Ludność, zatrudnienie i bezrobocie na wsi. Dekada przemian, IRWiR PAN, Warszawa

Grabiński T. (1992), Metody taksonometrii, Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Kraków

Gronowska-Senger A. (1998), Ocena wyżywienia, [w:] Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (red. J. Gawęckiego, L. Hryniewieckiego), PWN, Warszawa

Kolonko J. (1980), Analiza dyskryminacyjna i jej zastosowania w ekonomii, PWN, Warszawa

Marek T. (1989), Analiza skupień w badaniach empirycznych. Metody SAHN, PWN, Warszawa

Nowak E. (1984), Problemy doboru zmiennych do modelu ekonometrycznego, PWN, Warszawa

Ward J. H. (1963), Hierarchical grouping to optimize an objective function, „Journal of the American Statistical Association”, No. 58

Do góry
© 2019-2022 Copyright by Główny Urząd Statystyczny, pewne prawa zastrzeżone. Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0 (CC BY-SA 4.0) Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0